Mitologia grega

 

1- Pag 78 - Els habitants d'Esparta van ser valents i disciplinats. La primera obligació del espartans era convertir-se en guerrers, per això se'ls entrenava des de xicotets i eren la millor força militar. Els espartans van fer cara al gran Atenes, i Esparta va ser una de les polis gregues més importants amb Atenes i Tebes. Una poli era una ciutat al imperi Grec. Atenes s´encontrava en el centre de l´antiga Grècia i és una de les ciutats més antigues habitades. La presencia més antiga trobada va ser detectada entre el dècim i el sèptim mil·lenni a. C, i en la era micènica, Atenes ja posseïa una població important.
2- Pag 85 - La batalla de Termopiles era una aliança entre Esparta i Atenes. Aquestes polis es van unir per a detindre la invasió de l´Imperi Persa. Es va desenvolupar al estret pas de les Termopiles en Agost o Setembre de l´any 480 a. C.
3- Pag 85 - Pobles de la A. Grècia:
• 1-Epirus: és una regió geogràfica-històrica dels Balcans habitada en la antiguitat per diverses tribus gregues, i en el present compartida per Albània i Grècia.
• 2-.Argos: es una ciutat de la península de Peloponesi. Es considerada la ciutat més antiga de L’ Hélade. Va ser habitada a finals del segon mil·lenni a. C. per pobles pregrecs.
• 3-Pamfília: va ser una antiga regió geogràfica convertida en província romana en l´any 133 a. C. estava ubicat en la costa sud de la península de Anatòlia.
4- Pag 83 - La grafia de la lletra K proven de la lletra kappa del grec antic, però el seu valor fonètic va nàixer a un poble de l´antic Egipte (semites)
5- Pag 98-99- Eugenèsia: va ser una pràctica que està basada en la elecció dels millors xiquets per a “millorar la rassa”. Els espartans la practicaven i amb cada naixement comprovaven si estava bé i anava a ser bo per a barallar en la guerra, i si no ho era, el tiraven per un precipici (el mataven). Així, sols quedaven els “millors guerrers” i el exèrcit espartà podia ser més eficient. La guerra era la màxima prioritat dels espartans.
L´educació escolar: es basava en educar i entrenar als xiquets des de prompte i fer-les dominar les armes. També se´ls entrenava a la lluita, l´atletisme i muntar a cavall. Després, el sistema educatiu va canviar, es va transformar en sistema obligatori (es diu que els que no ho complien eren inferiors o se´ls retiraven els drets humans).
6- Pag 85: Mapa: Esparta estava situada en l´alt vall del riu Eurotas, en la regió de Lacònia, al sud de la península del Peloponesi. Aquesta ciutat es caracteritzava pel seu sòl muntanyós amb valls sinuosos, separats pels contraforts que llegaven fins a les vores de la mar. Els seu territori s´encontrava travessat per 2 cadenes de muntanyes que s’orienten en forma paral·lela: el monte Taigeto, a l´oest i el Parnón, a l´est. Entre les dues corre el riu Eurotas, del Norte al sud. A les seues vores es va edificar la ciutat de Esparta, relativament distant del mar.

 

7- P 87- Primera Guerra Medica: comença amb les dos ciutats gregues Lidia i Caria pressionades per l´Imperi Persa.
En aquell moment Grècia es dividia en 2 grans centres de poder: Atenes i Esparta. Atenes tenia de aliats les ciutats de Eudebas, Guidos, Lesbos, Naxos i Robes mentre que Esparta tenia a Macedònia, Tessàlia i Beòcia. Els Perses foren envaint ciutats fins que van llegar a la ciutat de Eubea on va tindre lloc la batalla de Marató en Setembre de l´any 490 a. C. en la que els ateneses eixiren victoriosos i les tropes perses es retiraren. Així conclou la primera guerra Medica.

La segona guerra Medica la va començar el rei Jerjes a l´any 480 a. C. entrant per Macedònia i conquistant Tessàlia. Un any més tard els perses passen pel pas de les Termopiles envaint Beòcia, i passant a Atenes per a saquejar-la, encara que els espartans pogueren espaventar els perses, els perses passen l´hivern en Tessàlia i se’n van.

 

Ací tenim un mapa de les Guerres Mediques

8- Pag 127 “Muses gregues, filles de Zeus”: Clio, Erato, Polímnia, Talia, Cal·líope, Euterpe, Melpomene, Terpsícore i Urània”
-Clio: (la que ofereix glòria) musa de la història. La seua funció era mantindre vius els actes generosos i els triomfs, se la representa amb una trompeta i un llibre obert.
-Erato: (amorosa) musa de la poesia lírica amorosa. Coronada amb roses, se la representa portant una sitara. Té un fill amb Apol·lo anomenat Tamiris.
-Polímnia: (la de molts himnes) musa dels cants sagrats i la poesia sacra. Se la representa vestida de blanc.
-Talia: (la festiva) musa de la comèdia. Estava en els banquets i altres festivitats, atorgant dons d’abundància.
-Cal·líope: (la de la bella veu) musa de l’eloqüència, bellesa i poesia èpica o heroica. Es representa amb una corona de llorer i portant una lira. Va tindre dos fills amb Apol·lo, Orfeu i Yalemo.
-Euterpe: (la molt plaent) musa de la música. Es representa coronada amb una corona de flors.
-Melpomene: (la melodiosa) musa de la tragèdia. Es representa ricament vestida i portant una careta tràgica.
-Terpsícore: (la que delecta en la dansa) musa de la dansa i poesia coral. Es representa amb garlandes. Es creu que va tindre un fill amb Apol·lo cridat Lino.
-Urània: (la celestial) musa de l´astronomia, poesia didàctica i les ciències exactes. Se la representa portant un globus terraqüi.
És un’altra amant d’Apol·lo però no té cap fill.


 Tota aquesta informació la hem trobat i sacat del llibre i de la web de wikipèdia.